Knjiga - Spomin na tragično delovno nesrečo v Grgarskih Ravnah l. 1972

Silvestra Fak Silvestra Fak  –  08. 04. 2024  –  Območje 3

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Nedavno je minilo 50 let od tragične nesreče v Grgarskih Ravnah, ko je ob eksploziji v tedanji stavbi šole življenje izgubilo 13 vojakov, pet ljudi pa je bilo hudo poškodovanih. Mladi vojaki, zbrani iz vseh krajev nekdanje skupne domovine, so leta 1972 pomagali graditi novo cesto z Grgarja proti Banjški planoti, cesto, ki bi našim krajem prinesla boljšo prihodnost in prepotreben napredek ter s tem tudi obstanek. Nato je usodnega 6. decembra 1972 v trenutku umrlo vse. Mladi fantje in cesta v boljšo prihodnost. Takrat so se domačini in Skupščina občine Nova Gorica zavezali, da bodo spomin na žrtve ohranjali, dokler bo tod obstajal rod. Tudi današnje generacije smo dolžne, da spomin na ta tragični dogodek in obenem zgodbo o solidarnosti teh vojakov z našimi kraji negujemo naprej.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagamo, da se v spomin žrtvam in vsem, ki jih je nesreča prizadela, izda spominska monografija, ki bo osvetlila tedanje razmere na Banjški planoti, pomen gradnje nove ceste in skozi pričevanja žrtev, reševalcev, domačinov in drugih udeleženih ohranila spomin na nesrečo tudi za prihodnje rodove.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Večji del projekta je že izpeljan, opravili smo pogovore s še živimi pričevalci, v Pokrajinskem arhivu v Novi Gorici smo pridobili pomembne podatke in dokumentacijo, zbrali časopisne članke in drugo gradivo. Čakata nas zgolj še dokončno urejanje besedila ter zaključna faza, to je grafično oblikovanje, lektura in tisk monografije.

Kje in kdaj konkretno naj bi se projekt izvedel?

Projekt se lahko izvede in dokonča v letu 2024, pomemben pa bo tako za Banjško planoto, Mestno občino Nova Gorica, ki je vedno ohranjala spomin na te žrtve, nenazadnje pa spomin na te vojake odmeval in dober glas o naših krajih ponesel tudi v države nekdanje Jugoslavije, od koder so vojaki prihajali.

Kaj naj bi se po izvedbi projekta spremenilo?

Monografija bo utrdila spomin na nesrečo in pomen tedanje solidarnosti pri napredku družbe, mlajšim generacijam, ki o tem dogodku le malo vedo, pa bo predstavila zgodovino naših krajev in jih, upamo, spodbudila k razmišljanju o solidarnosti.


Dokumenti (1)


Vrednost projekta: 5000 €  • Datum objave 03. 07. 2024


    Čaka na izvedbo